Grupa krwi 0 – dieta

jedz zgodnie z grupą krwi

Diety dopasowane do grupy krwi cieszą się ogromną popularnością. Ich zwolennicy uważają, że pozwalają schudnąć i zwiększają odporność. Z kolei przeciwnicy biją na alarm. Jak jest w rzeczywistości?

Autorem diety zgodnej z grupą krwi jest lekarz medycyny naturalnej, Peter D`Adamo. Przeciwnicy diety zgodnej z grupą krwi zarzucają jej twórcy, iż nie posiada stosownego wykształcenia i zbyt pochopnie wyciąga wnioski. Zdaniem niektórych dietetyków zasady odżywiania promowane przez Petera D`Adamo zagrażają zdrowiu.

Grupa krwi – czynnik determinujący dietę

Peter D`Adamo twierdzi, iż grupa krwi jest najważniejszym czynnikiem determinującym wybór diety. Mężczyzna, ustalając zasady odżywiania, kierował się ewolucją. W związku z tym, iż grupa 0 pojawiła się 30 000 lat temu, gdy ludzie polowali na zwierzęta, Peter D`Adamo przypisuje jej określone cechy.

Grupa krwi 0 – cechy osobowości

Autor książki „Jedz zgodnie z grupą krwi” uważa, że osoby z grupą krwi 0 posiadają cechy przywódcze. Ich niespożyta energia sprawia, iż nieustannie potrzebują wyzwań. Osoby z grupą krwi 0 lubią rywalizację, niechętnie przyznają innym rację. Ich natura łowcy powinna znaleźć odzwierciedlenie w diecie.

Dieta bogata w mięso

Osoby z grupą krwi 0 powinny dostarczać swojemu organizmowi białko zwierzęce. W ich diecie nie może zabraknąć mięsa. Nabiał, zboża, warzywa i owoce nie są wskazane. Przestrzeganie tych zasad sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki i dobremu samopoczuciu.

jedz zgodnie z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi – zagrożenia

Przeciwnicy poglądów Petera D`Adamo wskazują na zagrożenia, jakie niesie ze sobą dieta zgodna z grupą krwi. Jej autor zachęca do zubożenia jadłospisu. Warto pamiętać, iż dieta eliminacyjna przyczynia się do niedoborów zagrażających zdrowiu i życiu. Osoby, które musiały zrezygnować z nabiału ze względów zdrowotnych, często skarżą się na dolegliwości związane z obniżonym stężeniem wapnia w organizmie. Ludzie, którzy nie jedzą produktów mlecznych, częściej borykają się ze złamaniami.

Mięso a ryzyko miażdżycy

Peter D`Adamo twierdzi, iż osoby z grupą krwi 0 swoją dietę powinny oprzeć na mięsie. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż kotlety i wędliny podwyższają poziom złego cholesterolu, tym samym prowadzą do miażdżycy. Osoby, które potrafią zachować umiar, mogą spożywać mięso bez obaw. Jednocześnie dieta wysokobiałkowa obciąża nerki, ponieważ przyczynia się do wzmożonej produkcji toksycznego amoniaku.