Cukrzyca alkoholowa

O tym, że alkohol spożywany w nadmiernych ilościach ma wyjątkowo negatywny wpływ na organizm nie trzeba nikogo przekonywać. Lista schorzeń, które grożą osobom uzależnionym od alkoholu jest długa i dotyczy niemal każdego układu. Toksyczne działanie alkoholu na układ pokarmowy jest znane od dawna. Najczęściej dochodzi do takich zmian jak: przewlekłe stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej, żołądka, przełyku, dwunastnicy…

Nadużywanie alkoholu, a cukrzyca.

Nadużywanie napojów wyskokowych może również być przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki o ostrym przebiegu. Prowadzi to z kolei do uszkodzenia tkanki gruczołowej, wytwarzającej enzymy trawienne. W wyniku powikłań w zapaleniu trzustki może dojść do cukrzycy. Należy bowiem pamiętać, że właśnie w trzustce produkowana jest insulina, odpowiedzialna za metabolizm glukozy w organizmie. Cukrzycą nazywamy zespół chorób metabolicznych, gdzie ilość cukru we krwi jest na zbyt wysokim poziomie. Możemy wyróżnić kilka postaci schorzenia: cukrzycę typu 1 – insulinozależną (wykrywaną w dzieciństwie lub w okresie dorastania), cukrzycę typu 2 (stanowiącą 90% przypadków, wykrywaną głównie po 40 roku życia u osób z nadwagą bądź otyłością), cukrzycę ciężarnych (pojawiającą się u niektórych kobiet w okolicach 24 – 28 tygodnia ciąży) oraz cukrzycę alkoholową (spowodowaną oddziaływaniem alkoholu na organizm, układ pokarmowy i hormonalny).

Podstawowe leczenie.

Podstawą leczenia w tej ostatniej jest oczywiście zaprzestanie spożywania napojów wyskokowych, stosowanie odpowiednich leków. Pomocna może być również dieta obfitująca w błonnik rozpuszczalny (zawarty na przykład w soczewicy, fasoli, szparagach), magnez (którego alkoholicy często mają niedobory, a który znajduje się w pestkach słonecznika i ryżu brązowym), witaminę C (obecną w cytrusach, w kiwi, papryce, brokułach), a także węglowodany złożone. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do wielu powikłań, takich jak zmiany miażdżycowe, uszkodzenia układu nerwowego, pogorszenie wzroku, choroby nerek.