Cukrzyca w ciąży

Cukrzyca to ogólna nazwa zespołu chorób metabolicznych. Wyróżniamy kilka jej typów. Podwyższony poziom glukozy we krwi może pojawić się również w ciąży. Cukrzyca ciążowa, bo takie miano nosi ten stan, może dotykać nawet 3 % populacji ciężarnych. Największe ryzyko zachorowań występuje w grupie kobiet powyżej 25 roku życia, w okresie pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży, a więc w momencie, gdy brzemienność jest już zaawansowana. Objawy cukrzycy w ciąży zazwyczaj są trudne do zauważenia, ponieważ sprowadzają się do wielomoczu (i tak charakterystycznego dla ciężarnych), wzmożonego pragnienia, spadku masy ciała to znów jego gwałtownego wzrostu. W diagnozie pomocne są za to badania kontrolne – krwi i moczu. Najczęściej wykonuje się test przesiewowy – na początku ciąży oraz w jej połowie. Jak najwcześniejsze postawienie diagnozy jest bardzo istotne, ponieważ nieleczona choroba może prowadzić do groźnych powikłań – zarówno dla matki jak i dziecka (wady wrodzone, cukrzyca u płodu, przedwczesny poród). Dzięki prawidłowemu leczeniu i stałej opiece specjalisty można jednak uniknąć zagrożeń. Wprowadzenie odpowiedniej diety ( pomniejszonej o ilość cukru, ale obfitującej w niezbędne witaminy i minerały), stałe monitorowanie poziomu cukry we krwi, a w ostateczności – podawanie insuliny (oczywiście w porozumieniu z ginekologiem prowadzącym) znacząco zmniejszają ryzyko komplikacji. Niewskazana jest natomiast farmakoterapia przy pomocy innych środków. Co ciekawe, cukrzyca ciążowa po porodzie ustępuje. Warto jednak zachować zdrowe nawyki żywieniowe, ponieważ u kobiet, u których wystąpiła, istnieje większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.