Ryż z kurczakiem i warzywami

Ryż z kurczakiem i warzywami

Liczba porcji: 8

To najprostsze z dań jest świetną bazą do wprowadzenia warzyw do naszego menu, gdyż doskonale smakuje z wszelkimi sałatkami i chlebem pełnoziarnistym. Jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej.

Składniki:

–        dwie łyżki oliwy z oliwek

–        2 pokrojone w plastry średnie cebule

–        6 ząbków czosnku, drobno posiekany

–        2 czerwone papryki, sparzone, bez skórki i gniazda nasiennego, w plastrach

–        3-5 sporych pieczarek, w plasterkach

–        szklanka nieugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)

–        2 podwójne filety z kurczaka, pokrojone w kostkę

–        pół litra rosołu (najlepiej gotowanego na kości, z minimalną ilością soli), bez tłuszczu

–        pół łyżeczki curry lub kurkumy dla koloru

–        3 sparzone, średnie pomidory bez skórki

–        szklanka mrożonego groszku

–        szklanka mrożonej fasolki szparagowej

–        przyprawy do smaku (sól ziołowa, pieprz, czerwona słodka papryka)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej w większym rondlu oliwę, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki, około 3-4 minuty, aż puszczą wodę. Dodaj nieugotowany ryż, wymieszaj dokładnie. Dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Przykryj rondel i duś na średnim ogniu aż ryż wciągnie całą wodę i stanie się miękkawy, około 20 minut. Dodaj mrożone warzywa, wymieszaj, gotuj przez 10-15 minut. Groszek powinien być miękki, ale chrupiący, podobnie fasolka.

Dane diabetyczne (całości dania):

Cholesterol 85 mg

Sód: 530 mg

Cukry: 5 g

Witaminy: A, C (około 70% dziennego zapotrzebowania), wapń, żelazo

 

Przepisy 4-6 pochodzą z książki: A Collection of ”Diabetic Solution” Recipes, autorstwa Karen Barnaby, Sharron Long i Dr. Bernstein