Proste, szybkie danie, które jest świetną przystawką.
Liczba porcji: 12
Składniki:
– 12 jaj
– spora łyżka musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy lub dijon
– łyżeczka chudej śmietany lub jogurtu light
– garść drobno posiekanego selera naciowego
– drobno posiekana mała cebulka szalotka
– pieprz do smaku
– szczypta soli ziołowej
– pół łyżeczki ziół prowansalskich
– czarne oliwki (do przybrania)
– natka pietruszki (do przybrania)
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, aby dobrze wystygły. Obieramy i ostrym nożem kroimy na połówki, wzdłuż jajka. Wyciągamy żółtka, rozdrabniamy je z selerem, musztardą, śmietanką, cebulą – najlepiej za pomocą blendera. Dodajemy zioła, mieszamy. Nakładamy łyżeczką w puste miejsca w białku. Posypujemy natką pietruszki i plasterkami oliwek
*Treści zawarte na serwisie Jadiabetyk.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Jadiabetyk.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.