Jajka na twardo po diabelsku

Proste, szybkie danie, które jest świetną przystawką.

Liczba porcji: 12

Składniki:

–        12 jaj

–        spora łyżka musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy lub dijon

–        łyżeczka chudej śmietany lub jogurtu light

–        garść drobno posiekanego selera naciowego

–        drobno posiekana mała cebulka szalotka

–        pieprz do smaku

–        szczypta soli ziołowej

–        pół łyżeczki ziół prowansalskich

–        czarne oliwki (do przybrania)

–        natka pietruszki (do przybrania)

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, aby dobrze wystygły. Obieramy i ostrym nożem kroimy na połówki, wzdłuż jajka. Wyciągamy żółtka, rozdrabniamy je z selerem, musztardą, śmietanką, cebulą – najlepiej za pomocą blendera. Dodajemy zioła, mieszamy. Nakładamy łyżeczką w puste miejsca w białku. Posypujemy natką pietruszki i plasterkami oliwek