Jajka na twardo po diabelsku

Errol Ahmed z Unsplash
Errol Ahmed z Unsplash

Proste, szybkie danie, które jest świetną przystawką.

Liczba porcji: 12

Składniki:

–        12 jaj

–        spora łyżka musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy lub dijon

–        łyżeczka chudej śmietany lub jogurtu light

–        garść drobno posiekanego selera naciowego

–        drobno posiekana mała cebulka szalotka

–        pieprz do smaku

–        szczypta soli ziołowej

–        pół łyżeczki ziół prowansalskich

–        czarne oliwki (do przybrania)

–        natka pietruszki (do przybrania)

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, aby dobrze wystygły. Obieramy i ostrym nożem kroimy na połówki, wzdłuż jajka. Wyciągamy żółtka, rozdrabniamy je z selerem, musztardą, śmietanką, cebulą – najlepiej za pomocą blendera. Dodajemy zioła, mieszamy. Nakładamy łyżeczką w puste miejsca w białku. Posypujemy natką pietruszki i plasterkami oliwek

*Treści zawarte na serwisie Jadiabetyk.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Jadiabetyk.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.

PODZIEL SIĘ: