Choroby często towarzyszące cukrzycy

Najczęściej cukrzycy towarzyszy niezwykle groźna choroba jaką jest nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba układu krążenia, która przyczynia się także do zaburzeń rytmu serca, choroby wieńcowej, niewydolności serca i zawału serca .
Nadciśnienie tętnicze jest stwierdzone u ponad 60 % chorych cukrzyków. Czynniki, które przyczyniają się do powstania tej choroby to : insulinooporność, hiperinsulinizm oraz nietolerancja glukozy. Często powodem nadciśnienia jest otyłość i towarzysząca temu hipercholesterolemia. Jednoznacznie niekorzystnym czynnikiem przyspieszającym tą chorobę jest zwiększone spożycie sodu. Nadciśnienie tętnicze często przebiega bezobjawowo, dlatego wczesne rozpoznanie i postawienie prawidłowej diagnozy jest kluczowe zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu związanych z nim powikłań. Przyjmuje się, że nadciśnienie klasyfikuje się już od poziomów powyżej wartości ciśnienia 140/90 mm Hg. Jedną z metod nie farmakologicznego zapobiegania nadciśnieniu jest redukcja spożycia soli – poniżej 6 gramów na dobę. Przy czym należy pamiętać, iż obecnie spożywamy coraz więcej produktów wysoce przetworzonych zawierających w sobie duże ilości soli i to także należy sumować w codziennym bilansie spożycia sodu.

Ograniczenie spożycia sodu. Sód występuje w pożywieniu w trzech postaciach : jako naturalny składnik żywności, jako składnik soli kuchennej – używanej podczas procesu przetwarzania żywności, oraz jako sól dodawana do przygotowywanych posiłków domowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby dzienne spożycie soli kuchennej nie przekraczało g gramów. Jednak polskie statystyki pokazują, że w naszym kraju przeciętnie zjada się od 15 do 30 gramów soli dziennie. Analitycy badające problemy nadciśnienia tętniczego stwierdzili, że ograniczenie spożycia sodu o 50 % może zredukować liczbę osób wymagających terapii lekami hipotensyjnymi , a także zmniejszyć ilość osób dotkniętych udarem mózgu i liczbę zgonów spowodowanych chorobą niedokrwienną serca. Z powyższego wynika jasno, że zmniejszenie spożycia soli wpływa korzystnie na stan zdrowia człowieka i pozwala uniknąć wielu niebezpiecznym chorobom. Ograniczenie ilości soli w codziennej diecie nie należy do łatwych wyzwań, ponieważ sól zawarta już w produktach które kupujemy już wypełnia codzienną dopuszczalną do spożycia ilość sodu.
Zdrowotne działanie potasu i zmniejszenia masy ciała. Potas zmniejsza objętość płynów zewnątrzkomórkowych, a także powoduje zwiększenie wydalania sodu z organizmu przez nerki. Ten antagonista sodu mając właściwości hipotensyjne skutecznie chroni organizm przed nadciśnieniem. Potas odgrywa ogromną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadciśnienia tętniczego. Dlatego w codziennej diecie należy uwzględnić zwiększenie spożycia takich produktów jak : pomidory, ziemniaki, groch, fasola, banany, morele. Przestrzeganie diety pozwoli także na zmniejszenie masy ciała, co również pozytywnie oddziałuje na poziom ciśnienia tętniczego. Redukcja masy ciała, ścisła dieta uwzględniająca spożywanie potasu pozwoli prowadzić swoją chorobę w sposób łagodny nie kolidujący z codziennymi zajęciami.