Cukrzyca ciężarnych

Cukrzycą nazywamy zespół chorób metabolicznych. Wyróżniamy kilka typów stanu hiperglikemii (czyli podwyższonego poziomu glukozy we krwi). Jednym z nich jest cukrzyca ciążowa. Schorzenie to może dotykać nawet do 3 % kobiet w ciąży. Najczęściej zachorowanie na cukrzycę ciężarnych grozi kobietom po 25 roku życia, w okresie pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży. Wykrywa się ją zazwyczaj podczas rutynowych badań kontrolnych.

Wpływ cukrzycy na ciążę.

Najczęściej wykonuje się test przesiewowy. Co istotne – cukrzyca ciążowa nie musi być groźna, ani dla matki, ani dla płodu – wystarczy prawidłowe leczenie oraz opieka specjalisty. Oczywiście – cukrzyca wpływa na przebieg ciąży, znacząco pogarszając kondycję pacjentki (i odwrotnie). Niemniej jednak im szybciej zostanie wykryta, tym mniejsze ryzyko komplikacji. Jeśli cukrzyca zostanie wykryta zbyt późno, a terapia zaniechana, wówczas istnieje niemal stuprocentowe ryzyko, że dziecko urodzi się z cukrzycą. Jakie postępowanie jest zalecane po wykryciu tego schorzenia?

Główne zalecenia.

Przede wszystkim należy wprowadzić odpowiednią dietę, złożoną z potraw lekkostrawnych i bogatych w składniki odżywcze zarazem (witaminy i minerały niezbędne w ciąży, jak kwas foliowy, witamina D, wapń, selen, jod, żelazo). Ze względu na wyjątkowy stan kobiety nie jest zalecana farmakoterapia. Dlatego tak istotne jest wczesne i trafne zdiagnozowanie dolegliwości. Cukrzyca ciążowa ustępuje na ogół do 6 tygodni po porodzie. Jednakże sam fakt, iż wystąpiła, jest sygnałem dla kobiety, aby zmodyfikować dietę i styl życia. Często ma bowiem miejsce sytuacja, kiedy to w dekadę lub dwie od pojawienia się cukrzycy ciążowej, u kobiety ujawnia się cukrzyca typu drugiego.