Cukrzyca

Cukrzyca jest chorobą, którą charakteryzuje zbyt wysokie stężenie glukozy (czyli cukru prostego) we krwi. Przyczyną takiego stanu są nieprawidłowości związane z wydzielaniem (lub działaniem) insuliny – hormonu prostego cukru w energetyczne „paliwo” dla komórek.

Wyróżniamy dwa podstawowe typy cukrzycy. Typ pierwszy jest związany z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Organizm niszczy komórki produkujące insulinę. Cukrzyca typu 1 jest wykrywana zazwyczaj w młodym wieku, nazywa się ją także insulinozależną, bowiem chore osoby zazwyczaj do końca życia są zmuszone przyjmować jej dawki. Do częściej występujących rodzajów choroby należy jednak cukrzyca typu 2 (szacuje się że to nawet 90 % wszystkich przypadków). Zapadają na nią głównie osoby otyłe, powyżej 40 roku życia, stosujące niewłaściwą dietę oraz unikające aktywności fizycznej (często także posiadające przypadki osób chorych w rodzinie). Do charakterystycznych objawów cukrzycy należą m.in. częstomocz, ciągłe pragnienie, spadek wagi, przewlekłe zmęczenie a także narastające infekcje oraz zakażenia grzybicze. W wypadku wystąpienia cukrzycy konieczne jest jak najszybsze podjęcie leczenia oraz wprowadzenie zbilansowanej diety i regularnej dawki ruchu. Chorym zaleca się również zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. W przypadku cukrzycy typu 2 stosuje się głównie terapię farmakologiczną (leki przeciwcukrzycowe doustne). W przypadku nie podjęcia leczenia – mogą wystąpić groźne powikłania, takie jak: choroba wieńcowa, uszkodzenia układu nerwowego, udar mózgu, znaczne pogorszenie wzroku, jaskra, choroby nerek.