Czym jest stopa cukrzycowa?

stopa cukrzycowa

Cukrzycy nie należy lekceważyć, tym bardziej, że może prowadzić do poważnych powikłań.

Stopa cukrzycowa jest powikłaniem cukrzycy typu 2. To bardzo niebezpieczna choroba, która może doprowadzić nawet do amputacji stopy. Charakteryzuje się powstawaniem trudnych do wyleczenia ran oraz owrzodzeń.

Przyczyny

Choroba rozwija się w skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych. U pacjentów ze zbyt dużym stężeniem cukru we krwi, naczynia mogą zostać uszkodzone. Konsekwencje tego są ogromne – stopa cukrzycowa to choroba, którą bardzo trudno leczyć, tym bardziej u osób, które nie posiadają zbyt dużych nakładów finansowych. Pacjent wymaga opieki kilku specjalistów, a rany i owrzodzenia muszą być usuwane na bieżąco. Często lekarze zalecają również specjalne zabiegi.

Stopa cukrzycowa może dzielić się na dwa rodzaje: stopę cukrzycową niedokrwienną oraz zespół stopy cukrzycowej neuropatycznej. Obie mają inne przyczyny – pierwsza jest spowodowana gorszym ukrwieniem stopy, druga to konsekwencja uszkodzenia całego układu naczyniowego.

Objawy

Pierwsze objawy choroby to ból stopy, skurcze mięśni, mrowienie. Chory może zaobserwować u siebie również nieestetycznie wyglądającą suchą, łuszczącą się skórę. Następnie pojawiają się pęknięcia, owrzodzenia, sączące się rany. Może dojść do zniekształcenia kości. Pacjenci nie odczuwają prawidłowo podstawowych bodźców, stopa jest bardziej odporna na ból czy zmianę temperatury.

Aleksandra Wiktor