Dobre trawienie – od czego zależy?

Dobre trawienie

Kolka, ból brzucha, zgaga, wzdęcia oraz zaparcia to sygnały zaistniałych problemów z trawieniem. By się od uwolnić, warto wiedzieć, że układ pokarmowy jest precyzyjnym mechanizmem złożonym ze ściśle współpracujących ze sobą organów. Gdy któryś z nich ulega rozregulowaniu, pojawiają się dolegliwości. Co należy robić, aby każda z jego części funkcjonowała bez zakłóceń i tym samym uniknąć problemów z trawieniem?

Przełyk – od niego wszystko się zaczyna

Połknięte jedzenie przez przełyk dostaje się do żołądka. Jest to możliwe dzięki mięśniom, które kurcząc się, przesuwają masę pokarmową we właściwym kierunku. Między przełykiem a żołądkiem znajduje się wpust ze zwieraczem, który „wpuszcza” jedzenie i pozwala na jego cofanie. W momencie, gdy zwieracz nie chce się otworzyć lub jest nieszczelny, masa wraca do przełyku i prowadzi to do rozwoju choroby refluksowej. Częste drganie śluzówki przyczynia się do powstania stanu zapalnego i nadżerki przełyku. Aby temu zapobiec, należy unikać przejadania się i połykać małe kęsy, aby zminimalizować możliwość cofania się pokarmu. Bezpośrednio po posiłku nie należy kłaść się, ponieważ pozycja leżąca sprzyja zarzuceniu treści żołądkowej do przełyku.

Kwasy trawienne podstawą prawidłowego funkcjonowania żołądka

Żołądek od środka wyścielony jest przez błonę śluzową, od zewnątrz natomiast osłania go błona surowicza, a między nimi znajduje się mięśniówka. W śluzówce mają miejsce ujścia różnych gruczołów produkujących kwas solny oraz enzymy wchodzące w skład soku żołądkowego, jak i duże ilości śluzu, który usprawnia przesuwanie się pokarmu oraz chroni błonę żołądka przed drażniącym działaniem soku żołądkowego. W momencie, gdy ilość kwasu solnego jest zbyt duża, może dojść do powstania nadżerki czy wrzodów. Kofeina, białko i alkohol pobudzają jego produkcje. Poprzez rytmiczne skurcze oraz rozkurcze pokarm jest mieszany z sokiem żołądkowym, oraz jeszcze bardziej rozdrabniany. Kwas solny eliminuje bakterie, które trafiły do żołądka wraz z jedzeniem oraz pobudza dwunastnicę do produkcji hormonów jelitowych odpowiedzialnych za wytwarzanie żółci i soku trzustkowego. Płyny pozostają w żołądku krótko, kolejno szybko przedostają się do dwunastnicy.

Zaleca się jeść częściej mniejsze porcje – najlepiej 5 razy dziennie. Nieregularne posiłki oraz przejadanie się zaburzają trawienie. W efekcie cykliczności posiłków tworzy się pamięć metaboliczna – szczyt enzymów trawiennych przypada w porę posiłków, a pokarm zostaje szybko przetworzony na energię. Chcąc usprawnić pracę żołądka, na rynku dostępnych jest wiele naturalnych preparatów, jak np. ulgix trawienie, które zmniejszają, a nawet całkowicie eliminują problemy związane z trawieniem.

Żołądek ma ograniczoną pojemność – może pomieścić od 1,5 do 6 litrów. W przypadku dostarczenia ogromnej porcji, ścianki rozciągają cię i słabną, więc proces trawienia się wydłuży. Pojawi się wzdęcie, zgaga czy uczucie ciężaru w brzuchu. Należy unikać napojów i potraw bardzo gorących praz bardzo ostrych. Pierwsze podrażniają przełyk i niekorzystnie działają na żołądek, drugie zaś sprzyjają nadkwasocie.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Ja, diabetyk – serwis informacyjny dla diabetyków 2020