Omlet z brokułów i szynki

Omlet z brokułów i szynki

Doskonała jako drugie śniadanie czy, coraz bardziej popularny, lunch. Podana z pełnoziarnistym pieczywem (w formie grzanek) dostarcza energii dla ciała i dla ducha.

Liczba porcji: 4

Składniki:

–        jeden spory brokuł, same różyczki

–        2 jajka plus 2 żółtka

–        1 szklanka śmietanki

–        przyprawy do smaku

–        2-3 gomółki mozzarelli typu light, pokrojona w kostkę

–        spory kawałek gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę lub startej na tarce o grubych oczkach

–        pół łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Podgotuj brokuły, aż będą nieco miękkie. Ubij razem jajka, żółtka i śmietanę, dodaj przyprawy, na koniec dodaj mozzarellę. Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego włóż odsączone brokuły i szynkę, zalej masą jajeczno-serową. Piecz omlet 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190* C, aż będzie złocisto-brązowy.

 

Węglowodany: 5 g