Kluczem do diety dla diabetyków powinno być jej zróżnicowanie oraz lekkostrawność. Ważny jest nie tylko właściwy dobór produktów, ale także sposób ich przyrządzenia. Przede wszystkim trzeba zrezygnować z potraw o wysokim poziomie złego cholesterolu, zaniechać smażenia na rzecz pieczenia, gotowania na parze czy w wodzie.
Warto również znacznie ograniczyć spożycie soli w diecie. Jej nadmierne stosowanie może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, zaburzeń pracy układu krwionośnego i serca. Sól powinno się zastępować ziołami, które nie tylko poprawiają smak, ale też korzystnie wpływają na trawienie.
W diecie diabetyka nie może zabraknąć warzyw, i to poddanych jak najmniejszej obróbce termicznej. Warto kontrolować indeks glikemiczny spożywanych produktów. Im wyższy jest współczynnik IG danego pożywienia, tym bardziej podnosi ono stężenie glukozy (poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu). Ogólnie – zaleca się diabetykom stosowanie diety zbilansowanej, u której podstaw będą produkty świeże, niskoprzetworzone – jak warzywa, chudy nabiał, chude mięso drobiowe. Kilka razy w tygodniu w jadłospisie powinny się też znaleźć bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe ryby. Codziennie należy spożywać dużo błonnika – głównie pod postacią pełnoziarnistych produktów (jak pieczywo razowe, makaron, ryż pełnoziarnisty). Dużą ostrożność powinno się zachowywać przy wyborze owoców. Część z nich charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością cukru. Oczywiście – cukier, słodycze, produkty obfitujące w konserwanty i wysokoprzetworzone – nie powinny być spożywane (a
nawet brane pod uwagę w komponowaniu posiłków). Uzupełnieniem właściwej diety korzystnie jest uczynić ruch. Choć te sposoby nie mogą być zamiennikiem leczenia farmakologicznego, to z pewnością uczynią je skuteczniejszym.