Omlet z brokułów i szynki
Doskonała jako drugie śniadanie czy, coraz bardziej popularny, lunch. Podana z pełnoziarnistym pieczywem (w formie grzanek) dostarcza energii dla ciała i dla ducha.
Liczba porcji: 4
Składniki:
– jeden spory brokuł, same różyczki
– 2 jajka plus 2 żółtka
– 1 szklanka śmietanki
– przyprawy do smaku
– 2-3 gomółki mozzarelli typu light, pokrojona w kostkę
– spory kawałek gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę lub startej na tarce o grubych oczkach
– pół łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Podgotuj brokuły, aż będą nieco miękkie. Ubij razem jajka, żółtka i śmietanę, dodaj przyprawy, na koniec dodaj mozzarellę. Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego włóż odsączone brokuły i szynkę, zalej masą jajeczno-serową. Piecz omlet 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190* C, aż będzie złocisto-brązowy.
Węglowodany: 5 g
*Treści zawarte na serwisie Jadiabetyk.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Jadiabetyk.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.