Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa jest schorzeniem, które dotyka około 3 % kobiet w ciąży. Najbardziej narażone są na nią ciężarne po 25 roku życia, między 24 a 28 tygodniem ciąży. Wykrywa się ją podczas rutynowych badań. Najczęściej nie stanowi ona realnego zagrożenia – o ile oczywiście jest prawidłowo leczona. W przeciwnym wypadku – może powodować groźne powikłania. Ciąża wpływa na przebieg cukrzycy, jednocześnie zaś cukrzyca znacząco pogarsza kondycję i samopoczucie kobiety ciężarnej. Cukrzyca ciążowa powinna być szybko wykryta (dzięki badaniom przesiewowym), oraz odpowiednio leczona przy współpracy z diabetologiem oraz ginekologiem. Oczywiście konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety, złożonej z potraw lekkostrawnych i dostarczających niezbędnych dla kobiet w ciąży witamin i minerałów (jak kwas foliowy, wapń, witamina D, selen, jod). Przy stosowaniu jakichkolwiek leków warto zachować jednak szczególną ostrożność ze względu na rozwój płodu. Tylko szybkie wykrycie gwarantuje pełną efektywność terapii. W przeciwnym razie – jeśli dojdzie do zaniedbań lub wręcz zlekceważenia objawów – cukrzyca zagrażać może życiu i zdrowiu matki, ale przede wszystkim płodu. Nie ma wtedy sposobu, by uniknąć urodzenia dziecka nie obciążonego chorobą. Ponad to – mogą się zdarzać groźne powikłania. Co istotne – choroba pojawiająca się w okresie ciąży zazwyczaj ustępuje w okresie sześciu tygodni po porodzie. Warto jednak zmienić swój tryb życia oraz sposób odżywiania. W przypadku zlekceważenia objawów cukrzycy ciążowej – po latach może (choć nie musi) ona powrócić jako cukrzyca typu drugiego.