Czynniki ryzyka cukrzycy

american  heritage chocolate z Unsplash
american heritage chocolate z Unsplash

Jeżeli chodzi o czynniki ryzyka, potęgujące możliwość pojawienia się cukrzycy, to możemy mówić głównie o tych związanych z cukrzycą typu drugiego. Jeżeli chodzi bowiem o cukrzycę typu pierwszego – przyczyn jej występowania nadal do końca nie ustalono. U źródeł tego schorzenia naukowcy dopatrują się czynników genetycznych. Jednak do końca nie stwierdzono, co ma największy wpływ na pojawianie się zaburzeń w produkcji insuliny przez trzustkę. Naukowcy typują jednak: występowanie przypadków cukrzycy tego typu w rodzinie, wysoką masę urodzeniową dziecka, oraz starszy wiek jego matki. W przypadku czynników ryzyka dla wystąpienia cukrzycy typu drugiego – możemy być bardziej pewni. Niewątpliwie wysokim ryzykiem są obciążone osoby otyłe, które stosują niewłaściwą, bogatą w węglowodany dietę oraz unikają aktywności fizycznej. W grupie wzmożonego ryzyka znajdują się również osoby z nadciśnieniem tętniczym, wysokim stężeniem cholesterolu oraz w wieku powyżej 45 lat. Często występowanie cukrzycy typu 2 również jest związane z czynnikami genetycznymi – pochodzenie etniczne a także przypadki cukrzycy w rodzinie sprawiają, że wzrasta zagrożenie chorobą. Podobnie przebyte choroby układu sercowo – naczyniowego, zespół policystycznych jajników czy przebyta cukrzyca ciążowa. Pocieszające jest jednak to, że większość z czynników związanych ze stylem życia można wyeliminować. Służyć temu mogą modyfikacja diety, regularny ruch oraz przeprowadzanie profilaktycznych badań.

*Treści zawarte na serwisie Jadiabetyk.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Jadiabetyk.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: