Diabetyczne gołąbki z mięsem

Tradycyjne gołąbki mogą się wydawać ciężkostrawne i nieodpowiednie dla cukrzyków, jednak odpowiednio przygotowane staną się wspaniałym posiłkiem dla całej rodziny.

Liczba porcji: 4

Składniki:

–        pół kilograma chudego, zmielonego mięsa wołowego

–        jajko

–        pół szklanki mleka sojowego lub chudej śmietanki

–        mała posiekana cebula

–        po łyżeczce przypraw: sól ziołowa, pieprz ziołowy, przyprawa prowansalska lub oregano

–        4 większe liście kapusty

–        2-3 pomidory

Sposób przygotowania:

 Mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawami, cebulą i śmietanką. Podziel mięso na 4 części, uformuj klopsa. Ugotuj liście kapusty, odsącz je. Rozłóż liść, na środku wyłóż porcję mięsa, zawiń, podwijając końce pod spód gołąbka. Zrób tak z każdym liściem. Zawinięte gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego. Na gołąbki połóż pokrojone w grube plastry pomidory, dodaj odrobinę wody na dno naczynia. Piecz w temperaturze 180* C około godziny. Autorzy podpowiadają, że doskonałym uzupełnieniem dania jest wyłożenie garści kiszonej kapusty na wierzch gołąbków przed pieczeniem, a dopiero potem położenie pomidorów.

Dane diabetyczne:

Węglowodany: 5g

Cholesterol: 28g

Kalorie: 363