Diabetyk a spożycie alkoholu

Diabetyk a spożycie alkoholu

Samokontrola w cukrzycy jest niezwykle ważnym aspektem każdego dnia. Mierzenie poziomu cukru, przyjmowanie leków oraz pilnowanie odpowiedniej diety są gwarancją zachowania zdrowia.

Co jednak z alkoholem? Czy jest całkowicie zakazany? Na szczęście nie, jednak diabetycy mogą pozwolić sobie na niego jedynie pod pewnymi warunkami.

Diabetyk a alkohol

Osoba chora na cukrzycę powinna radykalnie ograniczyć spożywanie alkoholu, ponieważ jest on metabolizowany w wątrobie, która zajmuje się usuwaniem alkoholu z krwiobiegu zamiast regulowaniem poziomu cukru we krwi. Ponadto niski poziom cukru we krwi przypomina objawy upojenia alkoholowego, co może przyczynić się do nierozpoznania w porę hipoglikemii. Ważne aby mieć świadomość, że alkohol może zakłócić działanie wstrzykiwanej insuliny i leków przeciwcukrzycowych, a spożycie dużej ilości procentowych trunków obniża poziom cukru. Zwiększa on również apetyt co może wpłynąć negatywnie na przestrzeganie diety cukrzycowej.

Procenty dozwolone?

Kiedy zatem diabetyk może pozwolić sobie na niewielką ilość alkoholu? Wtedy kiedy poziom glukozy we krwi jest względnie stały, najlepiej po niedawnym zmierzeniu jego poziomu za pomocą glukometru. Trunków tego rodzaju powinni unikać przede wszystkim ci, którzy cierpią na neuropatię, czyli uszkodzenie nerwów oraz nadciśnienie.

Przed sięgnięciem po butelkę lub kieliszek, ważne jest zjedzenie posiłku, bowiem spowalnia on absorpcję alkoholu.

Lepiej unikać

Spożywanie napojów alkoholowych nie wpływa korzystnie na pracę organizmu. Powoduje niweczenie z trudem osiągniętej równowagi i kontroli choroby, czy to za pomocą  insuliny, leków, czy też diety. Mówiąc wprost – osoba dotknięta problemem cukrzycy powinna wystrzegać się picia alkoholu.

Jednak jeśli wiemy, że wybieramy się np. na wesele córki czy syna i chcielibyśmy uczcić ten dzień należytym toastem możemy wypić lampkę wina, szampana lub ciemnego piwa bez obaw.

Natalia Herzog