Niekorzystne zmiany żywieniowe dotyczące spożycia cukru

Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat nasza dieta uległa niekorzystnej zmiany. Zwiększyliśmy drastycznie codzienne spożycie cukru.

Cukier, a choroby współczesności. Jak podają statystyki na początku XIX wieku przeciętny człowiek zjadał 4,5 kilograma cukru rocznie. Obecnie współczesny Europejczyk konsumuje około 50 kilogramów tego białego słodkiego produktu. Spożycie wzrosło ponad 10 – cio krotnie. Jeżeli konsumujemy go w tak ogromnych ilościach to każdy rodzaj cukru jest szkodliwy. Okazuje się, że jedna półlitrowa porcja napoju gazowanego słodzonego syropem kukurydzianym z zawartością fruktozy ( syrop glukozowo – fruktozowy ), napoju energetycznego zawiera przeciętnie około 20 łyżeczek cukru. Niestety wielu młodych ludzi konsumuje więcej niż jedną butelkę tak szkodliwych napojów dziennie. Dane konsumenckie mówią, że przez ostatnie 30 lat ilość kalorii z cukru przyjmowana przez nas w postaci syropu z wysoką zawartością fruktozy ( tzw. HFCS ) wzrosła od zera do 66 % , głównie w formie płynnych kalorii z różnych słodzonych napojów. To te płynne kalorie powodują tycie w większym stopniu niż kalorie z pokarmów stałych. Dlatego należy koniecznie wyeliminować HFCS ze swojej codziennej diety.

Syrop kukurydziany. Syrop ten zawiera fruktozę i jest produktem przemysłowym dalekim od naturalnego. Jest biochemicznie całkowicie nowym składnikiem, wytwarzanym na drodze procesu chemicznego ze skrobi kukurydzianej i jako ostateczny produkt jest bardziej słodki i tańszy niż cukier trzcinowy i buraczany ( sacharoza ). Okazuje się, że pomiędzy glukozą i fruktozą tworzącymi HFCS nie ma żadnych wiązań chemicznych organizm ludzki nie musi ich trawić prze co znacznie szybciej przenikają do krwioobiegu. Fruktoza wędruje prosto do wątroby , gdzie uruchamia lipogenezę ( wytwarzanie tłuszczów takich jak trójglicerydy i cholesterol ) co bezpośrednio prowadzi do uszkodzenia wątroby; czyli jej stłuszczenia, a szybko wchłaniana glukoza powoduje szybki wysoki skok poziomu insuliny w organizmie człowieka. Obie te niekorzystne cechy HFCS prowadzą bezpośrednio do zaburzeń metabolicznych, które objawiają się wzrostem apetytu, przyrostem wagi, chorobami serca, cukrzycą, rakiem, otępieniem oraz innymi negatywnymi. Udowodniono, że wysokie dawki fruktozy potrafią przebić dziurki w śluzówce jelit, umożliwiając szkodliwym produktom ubocznym wytwarzanym przez toksyczne bakterie jelitowe i białka częściowo strawione przedostawanie się do krwioobiegu i wywoływanie tam procesów zapalnych. Natomiast naturalna fruktoza występująca w owocach nie ma szkodliwego działania biologicznego w odróżnieniu do dawek fruktozy zawartych w syropie glukozowo – fruktozowym produkowanym w fabrykach. Pomimo szeroko zakrojonej reklamie cukier trzcinowy i burczany nie jest tym samym cukrem co przemysłowo wytwarzany szkodliwy dla organizmu cukier kukurydziany. Aby uniknąć spożywania szkodliwego cukru w postaci syropów, fruktozy tzw. HFCS należy konsumować cukier w naturalnej postaci, a więc należy jeść jak najwięcej owoców, a ze słodyczy wybrać czekoladę gorzką o dużej zawartości kakao, unikać słodzonych napoi gazowanych, białej czekolady, gotowych ciast i ciasteczek oraz produktów wysoce przetworzonych. Tak ułożona codzienna dieta pozwoli nam zachować odpowiednią wagę oraz ustrzeże nas przed cukrzyco – otyłością.