Tradycyjne gołąbki mogą się wydawać ciężkostrawne i nieodpowiednie dla cukrzyków, jednak odpowiednio przygotowane staną się wspaniałym posiłkiem dla całej rodziny.
Liczba porcji: 4
Składniki:
– pół kilograma chudego, zmielonego mięsa wołowego
– jajko
– pół szklanki mleka sojowego lub chudej śmietanki
– mała posiekana cebula
– po łyżeczce przypraw: sól ziołowa, pieprz ziołowy, przyprawa prowansalska lub oregano
– 4 większe liście kapusty
– 2-3 pomidory
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawami, cebulą i śmietanką. Podziel mięso na 4 części, uformuj klopsa. Ugotuj liście kapusty, odsącz je. Rozłóż liść, na środku wyłóż porcję mięsa, zawiń, podwijając końce pod spód gołąbka. Zrób tak z każdym liściem. Zawinięte gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego. Na gołąbki połóż pokrojone w grube plastry pomidory, dodaj odrobinę wody na dno naczynia. Piecz w temperaturze 180* C około godziny. Autorzy podpowiadają, że doskonałym uzupełnieniem dania jest wyłożenie garści kiszonej kapusty na wierzch gołąbków przed pieczeniem, a dopiero potem położenie pomidorów.
Dane diabetyczne:
Węglowodany: 5g
Cholesterol: 28g
Kalorie: 363
*Treści zawarte na serwisie Jadiabetyk.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Jadiabetyk.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.