W Polsce na cukrzycę choruje około 2,5 miliona osób, z czego niemal 90 procent stanowią pacjenci z drugim typem schorzenia. Zachorować można w każdym wieku – zazwyczaj cukrzyca typu pierwszego objawia się już u 12 – 15 – latków, natomiast cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) zbiera żniwo wśród osób powyżej 45 roku życia, w szczególności otyłych, ze skłonnościami do nadciśnienia, wysokiego stężenia cholesterolu oraz prowadzących siedzący tryb życia.
Cukrzyca to choroba przewlekła, wymaga zmiany stylu życia. Często nakłada na chorych ograniczenia związane z koniecznością przyjmowania insuliny, stosowania odpowiedniej diety, niedostępnością niektórych dróg zawodowych.
Leczenie cukrzycy w dużym stopniu wiąże się ze stosowaniem odpowiedniej diety. Sama insulina (przy cukrzycy typu 1), czy farmakologiczne leki doustne(przy cukrzycy typu 2) nie wystarczą. Dieta w cukrzycy powinna przede wszystkim być indywidualnie dobrana do potrzeb chorego. Zaleca się, aby jadłospis obfitował w produkty zawierające złożone węglowodany (zawarte w zbożach, fasoli, pełnoziarnistym ryżu czy ziemniakach), dużą ilość warzyw, niektórych owoców, a także białka (pochodzącego zwłaszcza z chudego nabiału oraz drobiu), oraz błonnika. Bardzo ważne jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym – czyli takich, które nie powodują gwałtowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Chorzy na cukrzycę typu 2 powinni również stale kontrolować masę ciała. Uzupełnieniem terapii w cukrzycy (zarówno typu 1 jak i 2) musi być codzienna samokontrola. Powinna ona polegać na regularnym pomiarze poziomu glukozy we krwi. Pomiar ten jest szczególnie ważny dla pacjentów z cukrzycą insulinozależną. Wskazane jest, aby dokonywać kilku pomiarów dziennie (na czczo, przed posiłkami oraz przed snem).
Dzięki określeniu poziomu glukozy możliwe jest odpowiednie dobranie dawki insuliny. Oczywiście w pomiarze istotna jest także umiejętna interpretacja wyniku. Elementami samokontroli są również kontrola ciśnienia tętniczego (zwłaszcza w cukrzycy typu 2), kontrola masy ciała, a także wizyty kontrolne u diabetologa oraz okulisty. Na co dzień konieczne jest również dbanie o stopy (zapobieganie tzw. stopie cukrzycowej).